Tipus de lesions meniscals i cirurgia
Tipus de lesions meniscals i cirurgia

Els meniscos són estructures cartilaginoses situades entre el fèmur i la tíbia a la genoll que tenen diferents funcions com ara l’estabilització de la genoll i l’absorció de l’impacte i les pressions a la genoll. Disposem de 2 meniscos per genoll, un medial i un altre lateral. La seva presència millora la funció de la genoll i prevé la degeneració del cartílag. Després d’això, podem entendre que si no tenim meniscos (a causa d’una intervenció), podem tenir una menor estabilitat i una major degeneració del cartílag.

Quan un menisc es trenca, pot generar dolor als laterals o a la regió posterior de la genoll, derrame de la genoll i/o bloquejar el moviment de la genoll. En aquest moment, és important diferenciar entre dos tipus de ruptura de menisc:
- Lesions traumàtiques: Són les que es produeixen en realitzar un gest brusc, generalment en la pràctica esportiva. El mecanisme de lesió sol ser una rotació brusca de la genoll amb el peu recolzat en el terra. Aquest tipus de lesions poden crear dolor i bloquejos, i pot ser perjudicial no actuar sobre elles. El tractament sol ser quirúrgic, i la primera opció és la reparació amb sutura del menisc. Sol ocórrer en persones actives amb una alta demanda de les seves genolls, i és recomanable conservar el menisc per preservar una bona funció de la genoll durant anys.
- Lesions degeneratives: Són aquelles que es produeixen per la degeneració natural del menisc. Com que es tracta d’un cartílag, es va degenerant al llarg dels anys, igual que la resta de cartílags del cos. El traç de lesió que es produeix és diferent al precedent i sol ocórrer a partir de la cinquena o sisena dècada de la vida. Pot generar dolor en flexió màxima de la genoll o ser asimptomàtica. La gestió ha de ser conservadora, intentant preservar el menisc, que malgrat estar lesionat continua fent la seva funció. Si no s’aconsegueix el control del dolor, serà llavors quan es plantejarà un tractament quirúrgic, i en aquests casos sol fer-se una resecció de la part del menisc lesionat.

El menisc que més habitualment es lesiona és el menisc medial, per les seves referències anatòmiques i perquè és menys mòbil que el lateral.
La cirurgia del menisc sempre es realitza per artroscòpia, amb una càmera dins la genoll que ens permet visualitzar i treballar.

El postoperatori és diferent en funció de si es treu el menisc o es sutura. En cas de resecció, es permet suport i flexió de la genoll immediatament, amb l’ajuda de muletes.
En cas de sutura meniscal, es individualitzarà el postoperatori en funció del tipus i mida de la lesió, de l’estabilitat aconseguida amb la sutura i de la ubicació de la lesió. Això pot implicar retardar el suport de l’extremitat de 3 a 6 setmanes, així com la flexió progressiva de la genoll durant les primeres 6 setmanes.
El retorn a les activitats esportives pot variar en funció del tractament, l’evolució i l’activitat esportiva, sent de 4 a 6 setmanes per a les reseccions meniscals en esports de poc impacte fins als 6 mesos en sutura meniscal amb esports de gran impacte.